Организация
Вопросы
- Տավարի նախնիների ու ցեղակիցների բնութագրումը:
- Ընտանեցման ընթացքում տավարի կրած փոփոխությունները:
- Տավարի աճն ու զարգացումը և դրանց օրինաչափությունները։
- Կովերի կաթնային մթերատվությունը։
- Կովերի կրծի ձևաբանական և ֆունկցիոնալ հատկությունները։
- Կաթնային մթերատվության վրա ազդող գործոնները:
- Համահարաբերակցական կապը կաթնային մթերատվության ցուցանիշների միջև։
- Տավարի մսային մթերատվությունը։
- Տավարի մսային մթերատվության վրա ազդող գործոնները։
- Տավարի մթերատու երեք ուղղության ցեղերի յուրաքանչյուրից մեկի բնութագիրը։
- Տավարի մատղաշի աճի պլանավորումն ու աճեցման կազմակերպումը։
- Մատղաշի աճի հաշվառման եղանակները։
- Կովերի պահվածքի եղանակներն ու համակարգերը։
- Կովերի կիթը, կաթի նախնական մշակումն ու հանձվող կաթի նկատմամբ պահանջները։
- Մսային տավարաբուծության առանձնահատկությունները։
- Տավարի նախրի վերարտադրությունը։
- Տավարի նախրի կառուցվածքը և շարժը։
- Տավարի բոնիտավորումը։
- Արտադրող ցուլերի գնահատումը կաթնատու և կաթնա-մսատու տավարաբուծությունում։
- Տոհմային աշխատանքը տավարաբուծությունում։
- Հասկացություն կերի մասին: Կերատեսակների դասակարգումն ու բնութագիրը:
- Կանաչ զանգվածի պահածոյացման ձևերը և տեխնոլոգիան:
- Կոպիտ կերի պատրաստման և պաշարման տեխնոլոգիական պահանջները:
- Հատիկային կերատեսակների նախապատրաստումը կերակրելու համար:
- Հասկացություն համակցված կերի մասին: Համակցված կերերի տեսակները։
- Կերակրման նորման, որպես սննդարար նյութերի պահանջի ապահովման պայման:
- Հասկացություն կերաբաժինների մասին: Կերաբաժինների հաշվեկշռումը։
- Տավարի կերակրման առանձնահատկությունները:
- Ոչխարի կերակրման առանձնահատկությունները:
- Խոզերի կերակրման առանձնահատկությունները:
- Ձիերի կերակրման առանձնահատկությունները:
- Թռչունների կերակրման առանձնահատկությունները:
- Ճագարների ու մորթատու գազանների կերակրման առանձնահատկությունները:
- Կերերի սննդարարության հասկացությունը։
- Կերատեսակների մարսելիությունը:
- Հասկացություն կերի էներգետիկ (ընդհանուր) սննդարարության մասին:
- Հասկացություն կերի պրոտեինային սննդարարության մասին:
- Կերի հանքային սննդարարությունը:
- Կերերի համալիր գնահատումը:
- Պրոտեինի պահանջի ապահովման ուղիները անասնապահությունում:
- Ոչխարների և այծերի ծագումը, կենսաբանական առանձնահատկությունները։
- Ոչխարների համակազմվածքը և արտակազմվածքը:
- Ոչխարների աճն ու զարգացումը։
- Հասկացություն բրդի մասին:
- Բուրդ և բնական ու արհեստական համանման հումքի տեխնիկական և տեխնոլոգիական տարբերությունները:
- Ոչխարների մաշկի ձևաբանական կազմը և բրդաթելի առաջացման և աճի կենսաբանական հիմունքները:
- Գեղմը և նրա տարրերի առաջացման նշանակությունը:
- Ճարպաքրտինքը, քանակական և որակական գնահատումը։
- Բրդի ֆիզիկա- տեխնիկական և տեխնոլոգիական հատկությունները:
- Ոչխարամսի ձևաբանական և քիմիական կազմը:
- Ոչխարամսի և այծամսի արտադրության տեխնոլոգիան և մատղաշամսի ավելացման ուղիները:
- Ոչխարի և այծի կաթ:
- Գառնենիներ: Գառնենիների հիմնական տեխնոլոգիական հատկությունները և դրանց գնահատումը:
- Ոչխարների և այծերի ցեղերը։
- Ոչխարների հոտի վերարտադրությունը։
- Ճագարների մթերատվությունը:
- Ճագարների ցեղերի դասակարգումը ըստ մթերատվության ուղղության, խոշորության և մազածածկի երկարության:
- Ճագարների պահվածքը:
- Ճագարների հոտի վերարտադրման հիմունքները:
- Ճագաևների կերակրումը։
- Խոզերի տնտեսական և կենսաբանական հիմնական առանձնահատկությունները։
- Խոզերի հավասարակշռության սթրեսային խնդիրները:
- Խոզերի համակազմվածքը, արտակազմվածքը և ներքնակազմվածքը։
- Խոզերի ծագումը: Խոզերի ցեղերը:
- Խոզերի արդյունավետ կերակրման և ջրամատակարարման հիմունքները, կերի բազայի կազմակերպումը:
- Խոզերի բուծման մեթոդները, ծիների ցիկլային-խմբային սիստեմները: Խոճկորների փուլային աճեցումը։
- Խոզերի պահվածքի ձևերը: Տեխնոլոգիական նորմաները:
- Խոզերի հոտի վերարտադրության կազմակերպման տեխնոլոգիան:
- Վարազների նախապատրաստումը զուգավորման՝ հասակը և կենդանի զանգվածը։
- Խոզերի սեռական ցիկլը: Սերմնավորման ժամկետները և հաճախականությունը:
- Մերուների ծնի նախապատրաստումը և անցկացումը:
- Ծծկեր խոճկորների, մորից անջատված և վերանորոգման մատղաշի աճեցման տեխնոլոգիան:
- Մորից անջատված խոճկորների աճեցման տեխնոլոգիական։
- Խոզերի բտման տեսակները և տեխնոլոգիան։
- Թռչունների ծագումը, կենսաբանական առանձնահատկությունները արտակազմվածքը և համակազմվածքը:
- Ձվագոյացման պրոցեսը, ձվատվության ցիկլը, ինտերվալը և ռիթմիկայնությունը:
- Ձվի ձևաբանական և քիմիական կազմը:
- Թռչնի մսային մթերատվությունը: Բրոյլեր ճտերի և հասակավոր թռչունի մսի արտադրությունը։
- Թռչունների վերարտադրող ունակությունը:
- Գյուղատնտեսական թռչունների տեսակները, ցեղերը և կրոսները:
- Տոհմային աշխատանքը թռչնաբուծությունում:
- Գյուղատնտեսական թռչունների Ճտահանությունը:
- Ինկուբացիոն ձվերին ներկայացվող հիմնական պահանջները:
- Հավերի ձվերի ինկուբացիայի ռեժիմը: Սաղմի զարգացման Ֆիզիոլոգիան: Ձվերի կենսաբանական ստուգումը։
- Թռչունների կերակրման առանձնահատկությունները:
- Ձվի արտադրության տեխնոլոգիան։
- Ածան հավերի արդյունավետ օգտագործման ժամկետները:
- Ձիերի ծագումը և էվոլյուցիայի ընթացքում կրած փոփոխությունները:
- Ձիերի արտակազմվածքի, համակազմվածքի և ներքնակազմվածքի առանձնահատկությունները կապված տնտեսական տիպի հետ։5
- Ձիերի արտադրողականությունն իջեցնող արտակազմվածքային արատներն ու թերությունները:
- Ձիերի շարժման բնական և արհեստական ձևերը:
- Ձիերի վերարտադրությունը: Ձիասպորտ և ազգային խաղեր:
- Ձիերի ցեղերի տնտեսական դասակարգումը, բնութագրումը։
- Ձիերի բանող հատկությունները։ Դրանց կերակրումը և օգտագործման տեխնոլոգիան։
- Ձիերի կաթնային և մսային մթերատվությունը:
- Ձիերի երամակային և ախոռային պահվածքի ձևերը:
- Ձիասպորտ և ազգային խաղեր:
- Ձիերի թույրը և նշանները:
- Մտրուկների աճեցման տեխնոլոգիան ձիերի պահվածքի տարբեր սիստեմների դեպքում:
- Մորթատու գազանների կենսաբանական և տնտեսական առանձնահատկությունները և բուծումը ոչ ազատ պայմաններում:
- Գազանների նախապատրաստումը զուգավորման և կիրառման տեխնիկան։
- Գազանների սպանդի տեխնիկան և գազանամորթու նախնական մշակումը։