ՀՀ ԳԱԱ «Հայկենսատեխնոլոգիա» գիտաարտադրական կենտրոն (Կենսօրգանական քիմիա)

Специальность
Вопросы
  1. Հասկացողություն կենսապոլիմերների, կենսառեգուլյատորների և մետաբոլիտների մասին (պրե- և պրոմետաբոլիտներ, առաջնային և երկրորդային մետաբոլիտներ):
  2. Քիմիական կապի տեսակները և ատոմների փոխազդեցությունը օրգանական մոլեկուլներում:
  3. Սպիտակուցի առաջնային կառուցվածքի որոշումը: N- և C-ծայրային ամինաթթվային մնացորդների որոշման մեթոդները:
  4. Պեպտիդների կառուցվածքն ու դասակարգումը: Պեպտիդային կապ և պեպտիդային սինթեզի ստրատեգիան:
  5. Կենսօրգանական միացությունների հետազոտման մեթոդները (ՄՄՌ, քրոմտոգրաֆիա՝ իոնափոխանակային, ԲԱՀՔ, ԳՀՔ և այլն):
  6. Դեզօքսիռիբոնուկլեինաթթուներ, նրանց մակրոմոլեկուլյար կառուցվածքը: Չարգաֆի կանոնը: Ռիբոնուկլեինաթթուներ, տեսակները և քիմիական սպեցիֆիկությունը:
  7. Ամինաթթուների կառուցվածքը, անվանակարգությունը, ստերեոքիմիան և ֆիզիկո-քիմիական հատկությունները: Էնանտիոմերներ և դիաստերեոմերներ:
  8. Հասկացողություն ֆերմենտների ակտիվ կենտրոնի մասին: Դիքսոնի մոդելը: Հիդրոլազա ֆերմենտի ազդեցության մեխանիզմը:
  9. Պորֆիրիններ և մետաղապորֆիրիններ, նրանց կենսաբանական ֆունկցիաները:
  10. Կենսօրգանական միացությունների հետազոտման ռենտգենկառուցվածքային, մասսպեկտրոսկոպիկ, օպտիկական պտույտի դիսպերսիայի և շրջանային դիքրոիզմի մեթոդները:
  11. Ամինաթթուների սինթեզի մանրէաբանական և կենսատրանսֆորմացիոն մեթոդները:
  12. Ֆերմենտատիվ ռեակցիաների կինետիկան: Միխաելիս-Մենտենի հավասարումը, ֆերմենտ սուբստրատային կոմպլեքս, ռեակցիայի արագության կախումը սուբստրատի և ֆերմենտի կոնցենտրացիայից:
  13. Օրգանական միացությունների տարածական կառուցվածքը, կոնֆիգուրացիա և կոնֆորմացիա: Հասկացողություն ստերեոիզոմերների մասին: Ռացեմիզացիա և էպիմերիզացիա:
  14. Մոնոսախարիդների կառուցվածքը և կոնֆորմացիան: Կարբոնիլային, սպիրտային և գլիկոզիդային հիդրօքսիլ խմբերի ռեակցիաները:
  15. Միոգլոբին և հեմոգլոբին: Հեմինի և գլոբինի քիմիան: Հեմոգլոբինի մոլեկուլի կառուցվածքը և ֆիզիոլոգիական ֆունկցիաները:
  16. Ռացեմատ ամինաթթուներ, բաժանման քիմիական և էնզիմատիկ մեթոդները: Ամինաթթուների բնական սինթեզը, բիոմիմետիկա:
  17. Սպիտակուցների սինթեզը: Հասկացողություն տրանսկրիպցիայի և տրանսլյացիայի մասին:
  18. Լիպիդների դասակարգումը, անջատումն ու կառուցվածքային էլեմենտները: Հագեցած և չհագեցած ճարպաթթուներ, դրանց անջատման մեթոդները:
  19. Հասկացություն քիրալության, պրոքիրալության և աքիրալության մասին, ասիմետրիկ սինթեզ:
  20. Ամինաթթուների որակական ռեակցիաները՝ Ռուէմանի ռեակցիա: ամինաթթուների ստացման խառը քիմիա-էնզիմատիկ և քիմիական եղանակները:
  21. Մոնոշաքարների ֆիզիկական հատկությունները, օպտիկական պտույտը անալիզի մեթոդները: Ամինաշաքարներ և դեզօքսիշաքարներ:
  22. Ամինաթթուների ֆունկցիոնալ խմբերի՝ α-NH2 α-COOH խմբերի պաշտպանման մեթոդները: Ֆունկցիոնալ խմբերի ակտիվացումն ու պեպտիդային կապի առաջացումը:
  23. Ֆերմենտների սպեցիֆիկությունը և տեսակները՝ բացարձակ, խմբակային և ստերեոքիմիական:
  24. Ցիտոքրոմներ: A, B, C, D խմբերի ցիտոքրոմներ: Դրանց կառուցվածքը, կոնֆորմացիան և կենսաբանական ֆունկցիաները:
  25. Ամինաթթուների բաժանման իոնափոխանակային մեթոդները, էլեկտրոֆորեզ: Ամինաթթուների որակական և քանակական անալիզի մեթոդները: Քիրալային անալիզ:
  26. Պեպտիդների սինթեզը պոլիմերային հենքի վրա (Մերիֆիլդի պինդֆազային սինթեզ): Գլուտաթիոն և ինսուլին, դրանց սինթեզն ու կենսաբանական նշանակությունը:
  27. Տերպեններ, բնութագրումը և կենսաբանական նշանակությունը:
  28. Պեպտիդային սինթեզի ակտիվացված էսթերների և կարբոդիիմիդային մեթոդները: Գլյուկագոն և գաստրին կենսաբանակն սինթեզն ու նշանակությունը:
  29. α-քիմոտրիպսինի, ացետիլխոլինհիդրոլազի, կրեատինկինազի ակտիվ կենտրոնի կառուցվածքը:
  30. Պոլինուկլեոտիդներ, կառուցվածքը, միջնուկլեոտիդային կապի բնույթը, նուկլեոտիդային հաջորդականության որոշման եղանակները:
  31. Նուկլեինաթթուների բաղադրիչ մասերի կենսասինթեզը՝ պիրիմիդինային և պուրինային ռիբոնուկլեոտիդներ:
  32. Ածխաջուր-սպիտակուցային կոմպլեքսներում կապերի բնույթը: Գլիկոպրոտեիններ:
  33. Հագեցած և չհագեցած ճարպաթթուների սինթեզը:
  34. Ֆոսֆոլիպիդներ, բնական ֆոսֆոլիպիդների ձևերը, սինթեզի մեթոդները: Կարդիոլիպինը և նրա ածանցյալները:
  35. Աստիճանական պեպտիդային սինթեզ: Օքսիտոցինի սինթեզ: Ֆրագմենտների կոնդենսումը պեպտիդային սինթեզում:
  36. Ֆերմենտատիվ ռեակցիաների արագության կախվածությունը արտաքին ֆակտորներից (ջերմաստիճան, միջավայրի pH և այլն):
  37. Ֆերմենտների նախորդների ակտիվացումը, նախաֆերմենտներ: Կոշլանդի հիպոթեզը:
  38. Մոնոնուկլեոտիդների սինթեզը: Նուկլեոտիդների և նուկլոզիդների կոնֆորմացիան՝ ցիս, տրանս, էնդո, էկզո:
  39. Պոլիսախարիդներ, կրախմալ, գլիկոգեն կենսասինթեզը և կենսաբանական ֆունկցիաները:
  40. Սպիտակուցային և ոչ սպիտակուցային ամինաթթուներ: Սինթեզի առանձնահատկությունները, դրանց կենսաբանական և կիրառական նշանակությունը:
  41. Ածխաջրերի կատաբոլիզմը: Պենտոզֆոսֆատային օքսիդացման ցիկլը:
  42. Ֆոսֆոլիպիդների քիմիական և ֆիզիկական հատկությունները:
  43. Ոչ սպիտակուցային ամինաթթուներ, սինթեզի եղանակներն ու կիրառական նշանակությունը:
  44. Ֆրագմենտների կոնդենսումը պեպտիդային սինթեզում: Val5-անգիոտենզին պեպտիդի սինթեզը:
  45. Լիպոպրոտեիդներ, դրանց կենսաբանական դերը: Թաղանթի կառուցվածքը, քիմիական բաղադրությունը:
  46. Պեպտիդային շղթայի սելեկտիվ հիդրոլիզի մեթոդները՝ քիմիական և ֆերմենտատիվ:
  47. ԴնԹ-ի ռեպլիկացիան: Ռիբոսոմային-ՌՆԹ, մատրիցային-ՌՆԹ, փոխադրիչ-ՌՆԹ, ֆունկցիաները:
  48. Քլորոֆիլներ, տեսակները և կենսասինթեզը:
  49. Մոնոգլիցերիդների և դիգլիցերիդների սինթեզը, ֆունկցիոնալ խմբերի պաշտպանումը:
  50. Պեպտիդային բնույթի հակաբիոտիկներ՝ գրամիցիդիններ, տիրացիդիններ, կառուցվածքն ու կենսաբանական ֆունկցիաները:
  51. Ամինաթթուների կառուցվածքը, անվանակարգումը և ստերեոքիմիան: Իզոելեկտրիկ կետ:
  52. Հագեցած ածխածնի ատոմի մոտ նուկլեոֆիլային տեղակալման SN1 և SN2 ռեակցիաներ:
  53. Ֆիբրիլյար և գլոբուլյար սպիտակուցներ, դրանց կառուցվածքի որոշման մեթոդները:
  54. Ֆերրիցիտոխրոմների կառուցվածքը, ակտիվ կենտրոնի կապերը:
  55. Պոկման ռեակցիաներ՝ E1, E2, E1CB:
  56. Ամինաթթուների բնական սինթեզի մեխանիզմը: Պիրիդօքսալային կատալիզի հիմնական դրույթները:
  57. Միոգլոբինի կառուցվածքը, ֆիզիոլոգիական ֆունկցիաները, կենսասինթեզը:
  58. Ամինաթթուների իզոելեկտրիկ կետի և դիսոցման հաստատունների որոշման եղանակները: Մեթիոնինի սինթեզի խառը քիմիաէնզիմատիկ մեթոդը:
  59. Պեպտիդային բնույթի հակաբիոտիկներ: էնիատիններ,կառուցվածքը և կենսաբանական ֆունկցիան:
  60. Օլիգոսախարիդների քիմիական մոդիֆիկացման եղանակները, իզոմերիզացիան և էպիմերիզացիան:
  61. Մետաղի իոնի դերը ֆերմենտատիվ կատալիզում: Ինհիբիտորներ և ակտիվատորներ, նրանց ազդեցության մեխանիզմը:
  62. Մոնոշաքարների, օլիգոշաքարների և բազմաշաքարների կենսասինթեզը: Ածխաջրերի կատաբոլիզմը:
  63. Պարզ եթերային կապերով լիպիդների կենսասինթեզը: Լիպոպրոտեիդների կենսաբանական դերը:
  64. Թաղանթի կառուցվածքը, քիմիական բաղադրությունը: Կենսաբանական թաղանթի մոլեկուլյար կառուցվածքը:
  65. Հասկացողություն նուկլեոպրոտեիդների մասին: Դեզօքսիռիբոնուկլեոտիդներ, ռիբոսոմներ:
  66. Ակտիվ կենտրոնը կազմող ցիստեինի սուլֆհիդրիլային, սերինի հիդրօքսիլ, հիստիդինի իմիդազոլային ֆունկցիոնալ խմբերի կապը ֆերմենտի ակտիվության հետ:
  67. Հասկացողություն ստերեոիզոմերների մասին: Ռացեմիզացիա և էպիմերիզացիա:
  68. Աստիճանական պեպտիդային սինթեզ: Օքսիտոցինի սինթեզ: Ֆրագմենտների կոնդենսումը պեպտիդային սինթեզում:
  69. Միոգլոբինի կառուցվածքը, ֆիզիոլոգիական ֆունկցիաները, կենսասինթեզը:
  70. Նախաֆերմենտներ: Ֆերմենտների սպեցիֆիկությունը (Կոշլանդի հիպոթեզը):
  71. Լիպիդներ, ֆոսֆոլիպիդների կառուցվածքային էլեմենտները, հագեցած ճարպաթթուներ:
  72. Ցիկլիկ պեպտիդների սինթեզը: Գրամիցիդին –C պեպտիդի սինթեզը:
  73. Հասկացություն քիրալության, պրոքիրալության և աքիրալության մասին, ասիմետրիկ սինթեզ:
  74. Մոնոշաքարների, օլիգոշաքարների և բազմաշաքարների կենսասինթեզը: Ածխաջրերի կատաբոլիզմը:
  75. Հեմոգլոբինի կառուցվածքը, ֆիզիոլոգիական ֆունկցիաները, կենսասինթեզը: