Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարան (Բուսական և կենդանական ծագման մթերքների վերամշակման և արտադրության տեխնոլոգիա)

Sub List
Խմորման արտադրությունների տեխնոլոգիա և գինեգործություն
Questions
  1. Խմորումը որպես խմորման արտադրությունների հիմնական պրոցես: Մանրէների կենսագործունեության կիրառումը խմորվող միջավայրում:
  2. Արդյունաբերական խմորման տեսակները: Խմորման արտադրությունների համառոտ նկարագրություն:
  3. Խմորման արդյունաբերության գործարաններում վերամշակվող հատիկային կուլտուրաներ:
  4. Հատիկային զանգվածի ֆիզիկական հատկությունները: Հիգրոսկոպիկ և հավասարակշիռ խոնավություն: Սորունություն: Ծակոտկնենություն:
  5. Կարտոֆիլը որպես սպիրտային արտադրության հումք: Կարտոֆիլի տեխնիկական սորտեր: Կարտոֆիլի պահպանում:
  6. Հմուլը որպես հումք գարեջրի արտադրության համար: Հմուլի չորացում և պահպանում:
  7. Խմորման արտադրություններում կիրառվող ֆերմենտային պատրաստուկներ: Օսլայի ֆերմենտատիվ հիդրոլիզը:
  8. Էթիլ սպիրտ:
  9. Գարեջրային քաղցուի խմորում: Գարեջրի լրացուցիչ խմորում և հասունացում:
  10. Գարեջրի ֆիլտրում և լցում: Գարեջրի պղտորությունը պայմանավորող նյութեր:
  11. Օղիների տեսականի: Թունդ ալկոհոլային ըմպելիքների արտադրություն: Օղի, վիսկի, ռոմ:
  12. Ոչ ալկոհոլային ըմպելիքների արտադրության տեխնոլոգիա: Սատուրացիա: Կվասի արտադրություն:
  13. Դաբաղային նյութեր: Ֆենոլային միացությունները խաղողի և գինու մեջ, դրանց տեխնոլոգիական նշանակությունը:
  14. Խաղողի և գինու ալդեհիդներ: Քացախալդեհիդի գոյացման աղբյուրները գինու մեջ: Ալդեհիդների տեխնոլոգիական նշանակությունը:
  15. Խաղողի և գինու ացետալներ: Գինու եթերներ: Ացետալների և եթերների տեխնոլոգիական նշանակությունը:
  16. Խաղողի գինիների դասակարգումը: Գինու դասակարգումը ըստ խաղողի և գինու միջազգային կազմակերպության մշակումների:
  17. Խաղողի վերամշակում, քաղցուի և փլուշի մշակում:
  18. Խաղողի քաղցուի խմորում: Փլուշի խմորում: Սպիրտային խմորման նկատմամբ իրականացվող հսկողություն:
  19. Հնացման ընթացքում գինենյութերում ընթացող ֆիզիկական և կենսաքիմիական գործընթացները:
  20. Գինիների պարզեցումը, կայունացումը և ֆիլտրումը:
  21. Կուպաժավորում, էգալիզացիա և ասամբլյաժ, սպիրտացում: Կոնտրակցիայի երևույթ:
  22. Շշալից, գինիների հնացումը շշերում:
  23. Գինիների հիվանդությունները, նախանշանները, հարուցիչները, կանխարգելման և բուժման մեթոդները:
  24. Գինիների պղտորումները և արատները: Պղտորումների հայտնաբերման և վերացման մեթոդները:
  25. Բնական սպիտակ գինիների պատրաստման տեխնոլոգիական առանձնահատկությունները:
  26. Բնական կարմիր գինիների պատրաստման տեխնոլոգիական առանձնահատկությունները:
  27. Կիսաանապակ և կիսաքաղցր բնական սպիտակ, վարդագույն և կարմիր գինիների արտադրման տեխնոլոգիական առանձնահատկություններ: Հայկական և արտասահմանյան կիսաանապակ և կիսաքաղցր գինիներ:
  28. Հատուկ գինիների արտադրման առանձնահատկություններ` թրմում, թնդացում, ջերմային մշակում:
  29. Հատուկ գինիներ: Պորտվեյն: Պորտուգալական պորտվեյն:
  30. Մադերա: Պորտուգալական մադերա:
  31. Խերես: Իսպանական խերես:
  32. Մարսալա: Իտալական մարսալա: Մարսալայի պատրաստման տեխնոլոգիական առանձնահատկությունները:
  33. Աղանդերային գինիներ: Մուսկատ:
  34. Տոկայ: Հունգարական տոկայական գինիներ:
  35. Մալագա: Իսպանական մալագա:
  36. Կագոր: Կագոր տիպի գինիների արտադրման տեխնոլոգիական առանձնահատկությունները: Կագոր տիպի գինիների արտադրությունը Հայաստանում:
  37. Բուրավետ գինիներ: Բուրավետ գինիների արտադրման հումքը, տեխնոլոգիական առանձնահատկությունները:
  38. Խաղուն (փրփրուն) գինիներ: Շամպայնիզացման գործընթաց:
  39. Շամպայնի գինենյութերի պատրաստում և մշակում: Շամպայնի արտադրությունը շշերում:
  40. Շամպայնի արտադրության ընդհատ և հոսքային եղանակներ: Տիրաժային, պահամանային և էքսպեդիցիոն լիկյորների պատրաստում:
  41. Կոնյակագործության զարգացման պատմությունը: Կոնյակագործությունը Հայաստանում:
  42. Կոնյակի գինենյութերի արտադրման տեխնոլոգիա:
  43. Կոնյակի սպիրտների թորում:
  44. Կաղնու փայտի և թթվածնի դերը կոնյակի արտադրությունում:
  45. Կոնյակի սպիրտների հնացում:
  46. Կոնյակների կուպաժավորումը, մշակումը և շշալիցը:
  47. Պտղահատապտղային գինիներ:
  48. Պտղահատապտղային գինիների դասակարգումը, նրանց տեխնոլոգիան:
  49. Մրգերի և հատապտուղների թունդ ըմպելիքները: Խնձորի օղի:
  50. Մնացորդների օգտագործումը. սպիրտահումք, գինեթթու, բուսական յուղ, անասնակեր, պարարտանյութ ստանալու նպատակով:
  51. Գինու արտադրության սարքավորումների դասկարգումը և արտադրողականության հաշվարկի հիմնական սկզբունքները
  52. Խաղողի մատակարարման համար նախատեսված ժամանակակից տրանսպորտային միջոցներ
  53. Խաղողի նմուշառու սարքերի աշխատանքի սկզբունքը
  54. Ընդունման սնող բունկերների հաշվարկի և նախագծման հիմնական սկզբունքները:
  55. Խաղողի ջարդման և չանչանջատման համար նախատեսված սարքավորումների դասակարգումը:
  56. Արտասահմանյան ընկերությունների արտադրության ջարդիչ-չանչանջատիչ սարքավորումներ:
  57. Առաջնային ֆրակցիայի քաղցուի ստացման համար նախատեսված հոսիչների կառուցվածքը և աշխատանքի սկզբունքը:
  58. Արտասահմանյան ընկերությունների արտադրության հոսիչներ:
  59. Մամլիչների կառուցվածքը և աշխատանքի սկզբունքը:
  60. Ժամանակակից պնևմատիկ զամբյուղային մամլիչների կառուցվածքը և աշխատանքի սկզբունքը:
  61. NOLM տիպի ժամանակակից ժապավենային մամլիչներ:
  62. Սպիտակ գինենյութերի ստացման ժամանակակից տեղակայանքների սկզբունքային սխեմաներ:
  63. Կարմիր գինենյութերի խմորման սարքավորումների աշխատանքի սկզբունքը:
  64. Կարմիր գինիների ստացման ժամանակակից տեղակայանքների սկզբունքային սխեմաներ:
  65. Գինեգործության արտադրության մթերքների պարզեցման սարքավորումների դասակարգումը:
  66. Պարզարանների հաշվարկի և նախագծման հիմնական սկզբունքները:
  67. FLOTTAFLUX տիպի ֆլոտացման տեղակայանք:
  68. Ժամանակակից մեմբրանային ֆիլտրերի կառուցվածքը և աշխատանքի սկզբունքը:
  69. Գինեգործության մթերքների ջերմաֆիզիկական մշակման նորագույն սարքավորումներ:
  70. Խաղացող գինիների արտադրության սարքավորումների դասակարգումը:
  71. Գազավորված գինիների արտադրության սարքավորումներ:
  72. Կոնյակի սպիրտի թորման ընդհատ տեղակայանքների:
  73. Կոնյակի սպիրտի թորման անընդհատ տեղակայանքների:
  74. Գինեգործության արտադրության մթերքների տեղափոխման պոմպային ագրեգատների դասակարգումը:
  75. Մեմբրանային պոմպերի աշխատանքի սկզբունքը: