Կազմակերպություն
Մասնագիտություն
Հարցեր
- Հիգիենայի զարգացման հիմնական էտապները:
- Սննդագիտության ժամանակակից պատկերացումները, հայեցակարգերը և զարգացման հեռանկարները:
- Ռացիոնալ սննդի սկբունքները: Հաշվեշռված սննդի հայեցակարգը:
- Օրգանիզմի էներգածախսը, էներգիայի և նուտրիենտներիհանձնարարվող հիգիենիկ նորմերը: Մարմնի հավելյալ զանգված, գիրացու, ոորոշման եղենակները:
- Սպիտակուցներ, պահանջը, դերը մարդու սննդում, քանական և որակական նորմավորման ժամանակակից սկզբունքերը:
- Ճարպեր, պահանջը, հիգիենիկ նշանակությունը:
- Ածխաջրատներ, դրանց նորմավորումը, դերը մարդու սննդում: Մաքրազտված (ռաֆինացված) և «պաշտպանված» ածխաջրատներ:
- Վիտամիններ, դասակարգումը, նշանակությունը մարդու սննդում:
- Ջրալուծ վիտամիններ, նշանակությունը, նորմավորումը և անբավարության հետևանքները:
- Ճարպալուծ վիտամիններ, նշանակությունը, նորմավորումը և անբավարության հետևանքները:
- Վիտամինային անբավարարության պատճառները, տեսակները և կանխարգելումը:
- Հանքային տարրեր, դասակարգումը, նշանակությունը մարդու սննդում:
- Սննդային թունավորումներ, դասակարգումը: Սննդային տոքսիկոինֆեկցիաներ, համաճարակաբանությունը և կանխարգելումը:
- Սննդային բակտերիալ տոքսիկոզներ, կանխարգելումը:
- Սննդային միկոտոքսիկոզներ, կանախարգելումը:
- Սննդային թունավորումներ ոչ միկրոբային ծագման:
- Թունավորումներ քիմիական նյութերով(քսենոբիոտիկներով):
- Հացի կենսաբանական և սննդային արժեքը: Որակը բնորոշ ցուցանիշները, արատները:
- Կաթի և կաթնամթերքի դերը մարդու սննդում:
- Կաթը որպես մարդկանց հիվանդություններ փոխանցող գործոն:
- Մսի և մսամթերքի կենսաբանական և սննդային արժեքը:
- Մսի միջոցով մարդուն փոխանցվող ինֆեկցիոն և հելմինթային հիվանդությունները:
- Ձկան կենսաբանական և սննդային արժեքը: Ձկան սանիտարական գնահատականը:
- ԽԵԿ միսը և ձուկը որպես հելմինթոզների փոխանցման գործոն:
- Ձվի սննդային և կենսաբանական արժեքը: Համաճարակաբանական նշանակությունը:
- Մրգերի և բանջարեղենի դերը մարդու սննդում:
- Սննդային ճարպեր:
- Սննդամթերքի պահածոյացման եղանակները:
- Կենսաբանական ակտիվ հավելումներ: Դասակարգումը:
- Սննդային հավելումներ, դասակարգումը, պահանջներ դրանց կիրառման վերաբերյալ:
- Սննդամթերքի անվտանգություն: Անվտանգության ցուցանիշներ:
- Կենցաղային և խմելու նպատակով ջրամատակարարման աղբյուրի ընտրության հիմնական սկզբունքները:
- Ջրամատակարարման աղբյուրների տեսակները, դրանց սանիտարահիգիենիկ բնութագիրը, սանիտարական պաշտպանության հիգիենիկ սկզբունքները:
- Ապակենտրոնացված տնտեսակենցաղային ջրամատակարարմանը ներկայացվող հիգիենիկ պահանջները:
- Խմելու ջրի որակին ներկայացվող պահանջներ:
- Ջրի որակի լավացման մեթոդները և սկզբունքները:
- Ջրի վարակազերծման մեթոդների համեմատական հիգիենիկ բնութագիրը:
- Կեղտաջրերի մաքրման, վնասազերծման և վարակազերծման մեթոդների հիգիենիկ բնութագիրը:
- Ջրամատակարարման համակարգի աղտոտման աղբյուրները և դրանց բնութագիրը, ջրամբարների սանիտարական վիճակը և պաշտպանությունը:
- Ջրային օբյեկտների աղտոտվածության հիգիենիկ չափանիշները(ՍԹԽ):
- Բնական ջրերի հանքային կազմի հետ կապված հիվանդությունների զարգացումը:
- Ջրային գործոնի համաճարակաբանական նշանակությունը:
- Ջրային օբյեկտների արտադրական կեղտաջրերով աղտոտումից պաշտպանվելու միջոցառումներ, սանիտարական կանոններ և նորմեր:
- Խմելու ջրի որակի լաբորատոր –արտադրական հսկողության բովանդակությունը և կազմակերպումը:
- Հողի կազմի և հատկության հիգիենիկ նշանակությունը:
- Հողի սանիտարական պաշտպանություն և բնակավայրերի մաքրման հիգիենիկ պահանջները:
- Հողի աղտոտման աղբյուրները, էկզոգեն քիմիական նյութերի հիգիենիկ նորմավորումը:
- Հողի կենսաբանական և քիմիական աղտոտման աստիճանի հիգիենիկ գնահատում:
- Հողի համաճարակաբանական նշանակությունը: Ինքնամաքրում:
- Օդի աղտոտման աղբյուրները ժամանակակից պայմաններում, համեմատական հիգիենիկ բնութագիրը:
- Աղտոտված մթնոլորտային օդի ազդեցությունը մարդու առողջության, կյանքի սանիտարական պայմանների վրա:
- Մթնոլորտային օդում վնասակար նյութերի հիգիենիկ նորմավորման սկզբունքները և մեթոդները (ՍԹԽ, ԱԿԱՄ (ОБУВ)):
- Երեխաների և դեռահասների ֆիզիկական զարգացման հետազոտության մեթոդները:
- Ֆիզիկական զարգացման աքսելերացիա:
- Աճող օրգանիզմի անատոմոֆիզիոլոգիական առանձնահատկությունները:
- Երեխաների առողջական վիճակի գնահատումը: Առողջական խմբեր: Դպրոցում ուսանելու պատրաստվածության որոշումը:
- Ուսումնա-դաստիարակչական գործընթացի հիգիենիկ հիմունքները:
- Նախադպրոցական և դպրոցական երեխաների օրվա ռեժիմի կազմման հիգիենիկ հիմքերը:
- Նախադպրոցական հիմնարկների նախագծմանը, սարքավորումներին ներկայացվող պահանջներ:
- Դպրոցների նախագծմանը, սարքավորումներին ներկայացվող պահանջներ:
- Աշխատանքի հիգիենան, խնդիրները, զարգացման համառոտ պատմությունը:
- Թունաբանությունը որպես աշխատանքի հիգիենայի կարևորագույն բաժին:
- Արտադրական թույներ: Տեսակները, դրանց ազդեցությունը օրգանիզմի վրա, ներթափանցման ուղիները:
- Արտադրությունում թունավոր գազանման նյութերի և օրգանական լուծիչների հիգիենիկ բնութագիրը, ազդեցությունը օրգանիզմի վրա:
- Արտադրական պայմաններում մետաղների և նրանց միացությունների ազդեցությունը օրգանիզմի վրա:
- Արտադրական միջավայրի վնասակար գործոնների նորմավորումը, ՍԹԽ և այլն:
- Փոշին որպես վնասակար արտադրական գործոն:
- Փոշու ազդեցությամբ պայմանավորված հիվանդություններ և դրանց կանխարգելումը:
- Լուսավորությունը արտադրությունում, անհրաժեշտությունը, հիգիենիկ գնահատումը:
- Արտադրական օդափոխության տեսակները և նշանակությունը:
- Արտադրական ցնցում և դրա հիգիենիկ նշանակությունը:
- Արտադրական աղմուկ, ուլտրաձայն, ինֆրաձայն, ազդեցության կանխարգելումը:
- Կանանց աշխատանքային հիգիենայի հիմնական խնդիրները և առանձնահատկությունները:
- Մթնոլորտային ճնշում (բարձր և ցածր), կեսոնային հիվանդություն, կանխարգելման ուղիները:
- Միկրոկլիմայական պայմանները աշխատավայրում: Հիմնական ցուցանիշները:
- Աշխատանքային գոտու օդում քիմիական նյութերի նորմավորումը:
- Մասնագիտական հիվանդություններ և դրանց կանխարգելումը:
- Անհատական պաշտպանության միջոցները արտադրությունում:
- Ատոմակայանները և դրանց արտադրական վնասակարությունները: Հայկական ատոմակայան:
- Սանիտարապաշտպանիչ գոտու հիգիենիկ պահանջներ:
- Աշխատանքի ֆիզիոլոգիա, մտավոր և ֆիզիկական աշխատանք, հոգնածություն:
- Աշխատանքի հիգիենան թունաքիմիկատների և հանքային պարարտանյութերի հետ աշխատանքի ժամանակ, կանխարգելիչ միջոցառումներ:
- Իոնացնող ճառագայթման բնական աղբյուրները:
- Իոնացնող ճառագայթման աղբյուր հանդիսացող սարքավորումների օգտագործումը բժշկության մեջ:
- Ռենտգենոլոգիական և ռադիոախտորոշման հետազոտությունների ժամանակ հիվանդների ռադիացիոն անվտանգություն:
- Բուժանձնակազմի ռադիացիոն անվտանգությունը ռադիոախտորոշման և ճառագայթային թերապիայի ժամանակ:
- Ռադիոակտիվ թափոնների վնասազերծման մեթոդները:
- Հիվանդանոցների հողամասին, մասնաշենքերի հատակագծին ներկայացվող պահանջներ:
- Ներհիվանդանոցային ինֆեկցիաների կանխման հիգիենիկ միջոցառումները:
- Շրջակա միջավայրի ֆիզիկական գործոնների հիգիենիկ բնութագիրը:
- Շրջակա միջավայրի գործոնների ազդեցության ռիսկի գնահատման մեթոդոլոգիան (հիմնական էտապները):
- Շրջակա միջավայրի գործոնների ազդեցությամբ պայմանավորված որոշ հիվանդությունների նկարագրություն:
- Մթնոլորտային օդի ֆիզիկական հատկությունների հիգիենիկ նշանակությունը:
- Մթնոլորտային օդի քիմիական կազմը և ազդեցությունը մարդու օրգանիզմի վրա:
- Արևային ճառագայթում, կենսաբանական և հիգիենիկ նշանակությունը:
- Ակլիմատիզացիայի հիգիենիկ հիմնախնդիրները:
- Կլիմայական գործոնների հիգիենիկ բնութագիրը (բարձր, ցածր մթնոլորտային ճնշում, եղանակային պայմաններ և այլն), ազդեցությունը մարդու օրգանիզմի վրա:
- Եղանակի հիգիենիկ բնութագիրը, ազդեցությունը մարդու առողջության վրա:
- Ուռուցքածին նյութերը և դրանց հիգիենիկ գնահատումը:
- Ուրբոէկոլոգիա: Քաղաքային բնակչության կենսական միջավայրի աղտոտումը: